Stal damasceńska

Proces produkcji stali damasceńskiej był objęty tajemnicą i nigdy nie został opanowany w Europie. Nie zachowały się żadne wiarygodne opisy tego procesu. Dawna hipoteza, że stal ta była otrzymana przez skuwanie ze sobą wielu (300–1000 i więcej) warstw stali węglowej o kolejno narastającej twardości, okazała się fałszywa. Współczesne eksperymenty metalurgiczne, oparte na szczegółowych badaniach mikrostruktury tej stali, pozwoliły na opracowanie procesu technologicznego prowadzącego do uzyskania materiału o właściwościach bardzo zbliżonych do oryginalnej stali damasceńskiej. Damast o niemal oryginalnych cechach jest otrzymywany współcześnie w procesie, dość zbliżonym do oryginalnego, na co wskazuje jego prostota i własności produktów. Obecnie tak zwana „stal damasceńska” jest szeroko wykorzystywana do produkcji noży kuchennych najwyższej klasy, jednak jest to materiał, który w wyniku obróbki uzyskuje jedynie cechy wizualne do niej zbliżone, lecz w dalszym ciągu ustępuje oryginałowi pod względem wytrzymałości. Metal można wykorzystywać jako elementy dekoracyjne. Dzięki wyjątkowej strukturze i za każdym razem oryginalnemu efektowi jaki daje skrupulatnie ułożony wzór jest to idealna propozycja dla koneserów sztuki…

Pokaż